standard-title Voet en oncologie /

Voet en oncologie

/

Hoe worden voeten behandelt van mensen met kanker die een chemokuur ondergaan of nog moeten ondergaan. Wat zijn de risico’s van een voetbehandeling voor de client? Wat zijn de specifieke gevolgen voor de voet, de huid en de nagels daarvan?

Gevolgen voor de voet, de huid en de nagels:
Dat chemotherapie gevolgen heeft voor het lichaam is algemeen bekend, maar wat voor gevolgen kan het hebben op onze voeten, nagels en huid? Deze gevolgen kunnen heel verschillend zijn. Bijvoorbeeld een ontstoken huid (niet als gevolg van een infectie), een droge en soms schilferige huid, roodheid van de huid, een overgevoeligheid van de huid en jeuk, ontstaan van een schimmelinfectie. De meeste huidafwijkingen verdwijnen na het stoppen van de chemotherapie. Afwijkingen aan de nagels kunnen zijn dat nagels uitvallen. Strepen(horizontaal) op de nagels met een donkere kleur, waardoor is te zien hoeveel kuren een client heeft gekregen. Daarnaast kunnen nagels afbrokkelen of verkalken, waardoor de client deze vaak niet meer zelf kan knippen omdat ze veel te hard zijn geworden.

De workshop over voet en oncologie heb ik in het voorjaar 2013 gevolgd. Een pedicurebehandeling kan zeer zeker van belang zijn om problemen te voorkomen (preventief), te verminderen of aan te pakken.