Er kunnen zich verschillende voet problemen voor doen. Op deze pagina vindt u alle informatie over deze problemen en hoe we ze voor u kunnen oplossen en voorkomen! Maak hieronder een keuze uit de verschillende onderwerpen.
Delen
Er kunnen zich verschillende voet problemen voor doen. Op deze pagina vindt u alle informatie over deze problemen en hoe we ze voor u kunnen oplossen en voorkomen! Maak hieronder een keuze uit de verschillende onderwerpen.
Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters tot een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte.
Er zijn twee soorten kloven:
Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal de pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen. Bij misvorming van de tenen kan de pedicure antidrukmiddelen of orthesen aanbrengen om de afstand tussen de tenen te vergroten, waardoor verweking niet opnieuw kan optreden.
Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.
Na deze behandeling zal de pedicure u advies en richtlijnen geven om de huid intensief te verzorgen. Dit is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.
Een likdoorn,(clavus), en ook weleens eksteroog genoemd, is soms erg vervelend. Maar wat is het, wat doe je eraan, en hoe kan je het voorkomen?
WAT IS EEN LIKDOORN?
Een likdoorn is een erg pijnlijke plek van naar binnen groeiend eelt die je kan waarnemen doordat het zorgt voor een verdikking van je huid. Een likdoorn ontstaat op een plek waar regelmatig druk of wrijving op de huid is. Dit kan door een veranderde stand van de voet of tenen komen. Likdoorns ontstaan meestal op de voetzool, bovenkant of zijkant teen, op de teen top. Ook onder de nagel kan een likdoorn zitten.
Midden in de likdoorn hopen dode huidresten zich op. Het is altijd behoorlijk pijnlijk, en het gevoel of er op die plek een speld in de huid zit. In tegenstelling tot wratten, die ook pijnlijk kunnen zijn,komt de pijn van de likdoorn van boven af, als er op gedrukt wordt.
ONTSTAAN VAN LIKDOORN
Likdoorns komen vaak voor bij:
BEHANDELING
Likdoorns kunnen behandeld worden. Het wordt dan voorzichtig weggesneden door de pedicure om de pijn weg tenemen. Het eelt wordt verwijdert en dan de likdoorn zo ver mogelijk weggehaald. Ook kan de plek drukvrij gelegd worden. Of met een orthese. In alle gevallen moet de oorzaak worden opgezocht en als het kan worden opgelost. Misschien andere schoenen, of eventueel zooltjes.
Vroeg of laat krijgen veel mensen er mee te maken: schimmelnagels. Maar wat is een schimmelnagel nu eigenlijk en wat zijn de oorzaken? Hoe kan ik een schimmelnagel behandelen en liever nog voorkomen
Oorzaak schimmelnagel
Ongeveer 25% van de bevolking heeft wel eens last van een nagelschimmel. Vaak zijn het schimmels behorende tot de groep dermatophyten. Deze zijn vooral te vinden in ruimten waar het warm en vochtig is, denk bijvoorbeeld aan een badkamer, sauna en kleedkamer. Dit zijn vaak ideale plaatsen voor schimmels Wel zijn er een aantal risicogroepen en voorbeelden te geven waarbij er een grotere kans is op een schimmelnagel:
Kenmerken schimmelnagel
Een schimmelnagel is op verschillende manier te herkennen Wanneer de schimmel zich in een beginnende fase bevindt kunnen de nagelranden licht verkleuren tot een gele, bruine of groene kleur. Tevens vormen zich kleine vlekjes op de nagel. In een wat gevorderde fase verkleurt de nagel zelf van wit gelig tot gelig bruin. De schimmelnagel is brokkelig en er kunnen kleine stukjes afbreken. Door ophoping van de schimmels onder de nagel wordt deze omhoog geduwd, waardoor de nagel dikker lijkt. In werkelijkheid “breekt” de infectie de nagel als ware af en wordt deze juist dunner. In een vergevorderd stadium is de nagel geheel verkleurd en erg kwetsbaar. Het kan zelfs voorkomen dat de nagel in het geheel loslaat.
Schimmelnagel behandelen
Schimmelnagels behandelen is vaak onnodig aangezien ze in principe vrij onschuldig zijn. De aandoening heeft echter vaak een storend uiterlijk, wat maakt dat velen er iets aan willen doen. . Slechts in enkele gevallen is een behandeling vanuit medisch oogpunt vereist. Men kan de schimmelnagels behandelen middels een lokale behandeling, waarbij de schimmel op uitwendige wijze wordt aangepakt.
Schimmelnagel voorkomen
Een schimmelnagel is lastig te voorkomen Toch zijn er een aantal tips te geven om het risico op een schimmel te verkleinen en tevens de schimmelgroei te beperken wanneer men die heeft opgelopen:
Voorkomen is beter dan genezen; als een gezegde opgaat dan is dat deze wel. Een ingegroeide teennagel kan namelijk heel wat voor ellende en pijn zorgen, zeker als er ook een ontsteking bij komt kijken. Neem daarom een aantal voorzorgsmaatregelen.
Beschrijving:
Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Men noemt dit stadium: pseudo-ingegroeide nagel. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen.
De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:
Vermeldenswaard is dat ingegroeide nagels relatief veel voor komen bij pubers. Waarschijnlijk is dit het gevolg van een combinatie van dunne nagels (door snelle groei), en te kleine schoenen (ook vaak door snelle groei).
TOCH EEN INGEGROEIDE NAGEL?
Het kan zijn,dat ondanks de voorzorgsmaatregelen het toch voorkomt dat er een nagel gaat ingroeien. Soms is een beschadiging van het halve maantje of aanleg ook een factor voor het ingroeien van de nagels.
Is de nagel nog niet ontstoken, dan kunt u een afspraak maken bij de pedicure. Uit voorzorg zou u een voeten badje kunnen nemen met wat groene biotex erin.
’s Avonds is dat het handigst, want dan kunt u de voeten goed laten drogen. Eventueel in de morgen een druppel sterilon erop.
Is de nagel en /of teen al ontstoken, dan is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. In alle gevallen is het verstandig om, zodra u thuis komt de schoenen uit tedoen.
WAT MOET U NIET DOEN?
ANDERE OPLOSSINGEN:
Wanneer een nagel blijft ingroeien kunnen er ook andere methodes worden toegepast.
Maar er moet ook goed naar de eventuele oorzaak gekeken worden.
BEHANDELING:
Een pseudo-ingegroeide nagel kan over het algemeen goed door de voetverzorger behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt, en de nagel drukvrij gelegd. Als de oorzaak een bolle nagel is, dan kan een nagelbeugel worden aangebracht, zodat de vorm wordt gecorrigeerd nagelbeugel techniek kan een vervelende chirurgische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is. Als de teen namelijk al ernstig ontstoken is, moet men zich door een arts laten behandelen.
Wat u verder kunt doen in samenwerking met uw voetverzorger:
Nadat de voetverzorger de nagel drukvrij heeft gelegd, dient u uw zere teen in de gaten te houden. Als er pijn en roodheid ontstaat moet u drie keer per week een voetbad nemen met een oplossing van zeezout (drogist of reformwinkel) en dagelijks een druppeltje betadine jodium in de nagelwal laten vallen. Dit voorkomt dat de ontsteking opnieuw de kop opsteekt.
Callus (eelt) is eigenlijk een beschermlaag, gevormd door wrijving en druk. Overmatig (pathologisch eelt) geeft pijn klachten.
Eelt vormt zich bij voorkeur op de hielen, voorvoet,tenen, daar waar de druk het hoogst is.
De medisch pedicure houdt zich, net als de pedicure, bezig met de verzorging van de voet en de behandeling van huid- en nagelaandoeningen.
Daarnaast voert de medisch pedicure ook specialistische behandelingen uit , zoals de behandeling van de risicovoet, waarbij ten gevolge van een ziekte (o.a. diabetes, reuma, spasticiteit) of andere oorzaken ( o.a. ouderdom, verwaarlozing) een verhoogd risico aanwezig is op complicaties.